Hij kwam uit een BVV-nest maar Wilhelmina werd de club waar Klaas van Baalen als speler en als trainer actief was. Zaterdag 9 november overleed Klaas van Baalen thuis in Den Bosch, ruim anderhalve maand voor hij 72 jaar zou worden. Klaas sukkelde al een aantal jaren met zijn gezondheid.

Op 6 mei 2012 behoorde Klaas van Baalen tot de vijftien leden die werden gehuldigd omdat ze tenminste vijftig jaar lid waren van Wilhelmina. Klaas bleef de club ook trouw toen hij actief was voor eerst NAC Breda (als hoofd jeugdopleiding) en later PSV. Voor PSV was hij nog altijd werkzaam in de jeugdscouting.

Klaas van Baalen werd in 1960 lid van Wilhelmina toen klasgenoten op het Sint Janslyceum hem daartoe aanspoorden. Voor die tijd speelde hij in het destijds nog bestaande interparochieel voetbal in Den Bosch. ,,Op school zat ik in de klas bij wat jongens die bij Wilhelmina speelden. Ze zochten een keeper. Toen ben ik naar Wilhelmina gegaan. Mijn vader had me bij mijn geboorte weliswaar als lid aangemeld bij BVV, maar daar konden ze bij de overschrijving niets meer van terugvinden”, vertelde Klaas eens.

Klaas van Baalen is altijd keeper gebleven, eerst in de jeugd en ook in het eerste en tweede elftal nadat Wilhelmina in 1967 was teruggekeerd in het amateurvoetbal. Als jeugdtrainer leidde Klaas van Baalen het hoogste jeugdelftal in de hoofdklasse naar de titel. Bij de strijd om het Brabants jeugdkampioenschap in 1976, in Zeist, versloeg Wilhelmina het hoogste jeugdelftal van PSV met liefst 6-1.

Vijf jaar lang trainde Klaas van Baalen vervolgens het eerste elftal, dat hij in de tweede klasse (toen nog zonder tweede en derde divisie boven zich) handhaafde. Daarna vertrok hij naar NAC en in 1984 naar PSV. Bij PSV was Klaas van Baalen aanvankelijk jeugdtrainer en vanaf 1992 scout. Dat deed hij in combinatie met zijn werk bij de Belastingdienst.

Als scout maakte Klaas van Baalen wedstrijdanalyses en rapporten van tegenstanders en mogelijke nieuwe spelers in zowel binnen- als buitenland. Dat werk deed hij voor trainers als Aad de Mos, Dick Advocaat, Bobby Robson, Eric Gerets, Guus Hiddink, Ronald Koeman en Fred Rutten.

Na zijn vertrek bij de Belastingdienst ging Klaas van Baalen fulltime aan de slag voor PSV. De laatste jaren was hij voornamelijk actief in de jeugdscouting, vaak samen met oud-speler Willy van der Kuijlen. Zijn interesse voor Wilhelmina ging nooit verloren. Samen met Rini de Groot, oud-speler van Wilhelmina en nu hoofd jeugdscouting bij PSV, diende Klaas de Technische Commissie nog enkele keren van advies.

Wilhelmina kijkt met grote waardering terug op de activiteiten van Klaas van Baalen als betrokken lid. We wensen familie en vrienden heel veel sterkte in deze zware tijd.

Bestuur en leden RKVV Wilhelmina

Klaas van Baalen bij de huldiging in 2012 van 15 leden die tenminste vijftig jaar lid waren van Wilhelmina

Update: het familiebericht zoals gepubliceerd in het Brabants Dagblad