In zijn woonplaats Tilburg is afgelopen weekeinde Gábor Keresztes op 81-jarige leeftijd overleden. Hij speelde in de laatste twee seizoenen betaald voetbal van Wilhelmina als middenvelder of ouderwetse linksbinnen in het eerste elftal, dat destijds in de tweede divisie uitkwam.

Voordat Gábor Keresztes naar Wilhelmina kwam had hij een avontuurlijk leven als voetballer achter de rug. Toen in oktober 1956 in zijn vaderland de Hongaarse opstand uitbrak tegen de communistische dictatuur onder de voormalige Sovjet-Unie, verbleef Keresztes met het nationale jeugdelftal in Wenen.. Het grootste deel van de selectie, onder wie ook oud-trainer Sandor Popovics, koos voor een permanent verblijf in het vrije westen. In Jong Hongarije speelde Keresztes zeven interlands.

Na eerst bij het Zwitserse Servette een internationale schorsing (wegens vluchten) te hebben uitgezeten, tekende Keresztes bij het Franse FC Grenoble een profcontract. Daarna speelde hij vier jaar bij FC Saarbrücken in Duitsland. In 1962 tekende Keresztes een contract bij Willem II. Met de Tilburgse club speelde hij in de eredivisie en in het Europa Cup-toernooi voor bekerwinnaars tegen Manchester United op Old Trafford.

Na drie jaar Willem II verhuisde Keresztes in 1965 naar Wilhelmina, dat destijds op sportpark De Wolfsdonken in Den Bosch. De komst van Kerestztes maakte deel uit van een ruil. Tegenover het vertrek van de talentvolle jeugdspeler en militaire international Cor Stolzenbach kreeg Wilhelmina de beschikking over drie spelers van Willem II. Naast Keresztes waren dat Jan Boor en Wim van Esch.

Toen Wilhelmina in 1967 de afdeling betaald voetbal onderbracht in FC Den Bosch, ging Keresztes bij LONGA in zijn woonplaats Tilburg spelen. Betaald voetbal in Nederland combineerde hij steeds met een baan als automonteur in Tilburg. Later werkte Gábor Kerresztes nog in de drukkerij van Brabant Pers in Best.

Omdat Keresztes de voorkeur gaf aan zijn werk, wimpelde hij in 1967 een aanbod af van de voormalige Hongaarse sterspeler Ferenc Puskás, die met Real Madrid twee keer de Europa Cup voor landskampioenen had gewonnen. In 1966 had in Tilburg een ontmoeting plaats tussen Keresztes en Puskás, die toen een wedstrijd gastspeler was bij Willem II in Tilburg. Een jaar later keerde Puskás terug naar Tilburg om Keresztes over te halen te gaan spelen bij Vancouver Royals in Canada waar hij manager was. Gábor Keresztes wilde toen niet meer weg uit Tilburg. Hij werd trainer en werd nog kampioen met SC ’t Zand.

Op de foto zie je Gábor Keresztes (links) in gesprek met Ferenc Puskás.